Hur påverker alla läkemedel vi sätter i oss miljön i slutänden? Foto: pressens bild

Läkemedelsspridning i naturen kartläggs

Som första sjukhus i landet ska reumatikersjukhuset Spenshult utanför Halmstad kartlägga alla kemikalier som släpps ut via sjukhusets avloppssystem. Nyligen varnade Läkemedelsverket för att kunskaperna om hur utläckande läkemedelsrester påverkar miljön är skrämmande små.

– Trots att vi använder så oerhört mycket läkemedel i västvärlden så är kunskaperna kring det här mycket begränsade, säger, Ingemar Pettersson, forskningsledare vid reumatikersjukhuset Spenshult.

En förklaring, menar han, kan vara att läkemedelsföretagen är väldigt intresserade av att få ut nya läkemedel, men att det idag saknas starka ekonomiska krafter för att ta itu med nästa steg - att undersöka vilken effekt de här preparaten, eller resterna av de, har på miljön.

Sprids via avloppen
Det finns drygt 1200 aktiva substanser i svenska läkemedel. Läkemdel som efter att ha passerat genom patienter - via urin,avföring och avloppssystemen - kan spridas ut i miljön.

För ett par år sedan gjorde reumatikesjukhuset i Spenshult en pilotstudie där man upptäckte höga halter av läkemedelsrester i sjukhusets avloppsvatten. Till och med i det vatten som passerat sjukhusets reningsverk.

Därför har man nu reumatikersjukhuset Spenshult - i samarbete med bland andra Apoteksbolaget och Göteborgs universitet - beslutat sig för att noga undersöka exakt vilka läkemedel som patienterna får i sig, och vad som sedan hamnar i avloppsvattnet.

– Vi vet ju alla att det finns exempel på miljöskandaler som uppdagats, och ingen av oss vill ju ha oväntade effekter som vi kanske skulle kunnat förutse, säger Ingemar Pettersson.

Reumatikersjukhus lämpligt val
Det här är första gången en sån här genomgripande undersökning görs på ett svenskt sjukhus, och valet av ett reumatikersjukhus är ingen slump.

Många av patienterna här går på tunga mediciner, och förutom att många av läkemedlen som används är kraftfulla så är de också relativt nya. Det är alltså svårt att förutse vad som skulle hända om dom spreds i naturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista