Skyttegravsfeber och kattklösarsjuka

Bartonella heter ett bakteriesläkte som har tilldragit sig en del uppmärksamhet på senare tid. Flera av bartonellabakterierna orsakar sjukdomar hos människa. Som exempel kan nämnas kattklösarsjukan som sprids med katter, en annan är skyttegravsfeber som var vanlig bland soldater under första världskriget och som nu börjar komma tillbaka - den här gången bland de alltfler hemlösa i storstäderna.

På senare tid har det dessutom kommit fram alltfler rön som talar för att Bartonellabakterier också ligger bakom de mystiska dödsfall bland elitorienterare som ägde rum mellan 1979 och 1992.

I Vetandets värld ska vi bekanta oss med familjen Bartonella och till vår hjälp har vi bland andra Siv Andersson, professor vid Evolutionsbiologiskt centrum i Uppsala, som tillsammans med sina forskarkollegor nyligen kartlagt arvsmassan för ett par av bartonellabakterierna.

Övriga medverkande: Martin Holmberg och Göran Friman, docent respektive professor verksamma vid infektionskliniken, Uppsala akademiska sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista