Tre kilomteter Grönlandsis avslöjar istidens början

En tre kilometer lång iskärna, som i detalj avslöjar klimatförändringar under 123 000 års tid, det har bland andra svenska forskare varit med att borra fram. Ett rekord när det gäller Grönlandsborrningar.

Det här innebär att forskarna nu äntligen kan se vad som hände när jorden gick in i en istid. Dessutom kan isen avslöja hur livet på Grönland såg ur innan inlandsisen bildades för flera miljoner år sedan.

– Vi har mycket information om hur det gick till när vi gick in i dagens varma period. Men när det går åt andra hållet, mot en istid, det har vi inte mycket detaljer kring. Och det är ju det som ligger framför oss, vi kommer förmodligen att gå in i en ny istid, säger Margareta Hansson, docent i kemisk meteorologi vid Stockholms universitet som publicerat sina och sina kollegors upptäckter i senaste numret av tidskriften Nature.

Isstaven som forskare från nio olika länder borrat upp, är bara 10 centimeter bred, men däremot över tre kilometer lång. Varje år bildas ungefär en centimeter ny is på Grönland. Och i varje sån här årsring kan forskarna urskilja ett tiotal olika delar, så det här ”klimatarkivet” blir med andra ord enormt detaljerat.

Detaljerat klimatarkiv

Den nya borrkärnan har gjort att forskarna nu för första gången kan studera temperaturskillnader, partiklar och gassammansättning i atmosfären i en helt obruten serie 123 000 år bakåt i tiden.

Målet är att försöka förstå vad som styr klimatförändringarna på jorden. Och då pratar vi om naturliga förändringar, förändringar som inte har att göra med mänsklig påverkan.

Hemligheter om ett tidigt Grönland

Men borrhålet kan rymma fler hemligheter. När forskarna närmade sig botten upptäckte de nämligen att jordvärmen fått den understa isen att smälta. Uråldrigt, rödfärgat bottenvatten letade sig upp i borrhålet och frös till, och den här isen har forskarna nu tagit till vara på.

– Vi ser att den här isen innehåller organiskt material och den kan alltså ge oss information om livet på Grönland innan inlandsisen bildades för flera miljoner år sedan, säger Margareta Hansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista