Sändning från Kulturhuset

Veckomagasin 2004-09-12

Första delen av programmet är en direktsändning från Radiofestivalen på Kulturhuset.

Docent Margareta Hansson vid Stockholms universitet har just upptäckt spännande historia i iskärnor från Grönland. Vad kan man utläsa ur isen och hur skiljer det sig mot den ännu äldre sedimentkärnorna som forskarna precis borrat upp vid Lomonosovryggen nära Nordpolen?

Carola Magnussons ekologiska meny finns på en ny utställning om mat vid Bergianska Trädgården. Hon är husmor för ett skolkök och berättar hur man kan få ihop ett ekologiskt storkök med  mat som barn gillar och ekonomi.

Lyssnarfrågan handlar om vallningar i klimakteriet och kommer från Lena Adrian. Britt-Marie Landgren, gynekologiprofessor från Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, svarar på  om det finns något bra med dem?

Jan Erik Wahlund, docent i rymdfysik från Uppsala diskuterar det senaste rymdfiaskot från Nasa.

I magasinets andra del:

Stamceller blir pumpande hjärtceller

Vetenskapsradions Per Helgesson har träffat en av dom som forskar på stamceller - Catharina Ellerström, forskare vid Cellartis - ett forskningsföretag i Göteborg med ursrpung i universitetets forskningslaboratorier. En av dom stora frågorna är hur dom här cellerna styrs till att bli hjärta, eller lever , eller hjärnceller.

Snygg dataspelsgrafik ger framgång

TV- och dataspel är en enormt konkurrensutsatt marknad som omsätter mer pengar än Hollywoods filmindustri. Att ta sig in på topplisterna världen över är därför inte lätt. Men det har det svenska spelet Chronicles of Riddick gjort, mycket tack vare den avancerade tredimensionella dataspelsgrafiken. Spelutvecklarna på Starbreeze i Uppsala har konstruerat en egen grafikmotor till spelet, ett program som mycket snabbt och detaljerat ritar ut figurer och miljöer på skärmen.

Veckans webbtips

Hur gör man ett dataspel? Vilket var det äldsta dataspelet? Vilka blir framtidens dataspel? Amerikanska TV-stationen PBS sänder just nu programserien The Video Game Revolution och i samband med det har man byggt upp en fullmatad webbsajt som man hittar på www.pbs.org/kcts/videogamerevolution.

Elektronikskrotet guld värt

Vad händer med tv-spelet eller den där urslitna datorn som du gör dig av med på den kommunala grovsopstationien? Per Gustafsson har följt elektronikskrotets väg till återvinningsföretaget Kuusakoski i Skelleftehamn i Västerbotten - där tonvis med elskrot ligger och väntar på att bearbetas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista