Birgitta Almgren, professor i tyska vid Södertörns Högskola. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Svenskarna som arbetade för Stasi kartlagda

En tredjedel är kvinnor
2:03 min

Idag presenteras den första vetenskapliga granskningen av vilka svenskar som arbetade för den östtyska säkerhetstjänsten Stasi. Genom att jämföra olika länders arkiv kan forskaren Birgitta Almgren konstatera att minst 53 svenska medborgare arbetade för Stasi, och att cirka 32 av dem kan betecknas som agenter.

– Det är företagare som kunde få mer fördelaktiga kontrakt, sekreterare vid viktiga industrier, lärare som kunde sprida en positiv bild av DDR. Och det var naturligtvis journalister som i många fall fick hjälp också ifrån Berlin för att placera artiklar som legitimerade och försvarade Moskva och Östblocket överhuvudtaget, berättar Birgitta Almgren, professor i tyska vid Södertörns högskola.

I sin nya bok som ges ut idag har hon jämfört SÄPO:s uppgifter om misstänkta Stasimedarbetare med det kartotek över Stasiagenter som efter murens fall hamnade i amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s händer.

Dessa uppgifter har hon sedan jämfört med de databaser i Berlin där Stasimedarbetarnas rapporter finns samlade. Almgren gör därefter bedömningen att samtliga fall hon studerat, 53 personer, arbetade för Stasi i olika stor omfattning. Cirka 32 personer kan enligt Stasis definition betecknas som agenter, så kallade IM:s - inofficiella medarbetare.

De flesta Stasimedarbetarna var placerade i Stockholm, men eftersom färjelinjen Trelleborg - Sassnitz var av högsta intresse för Stasi fanns flera agenter också placerade i sydsverige. En tredjedel av medarbetarna är kvinnor.

I SÄPO:s utredning finns både personer födda i Sverige - och ett flertal före detta DDR-medborgare som kommit till Sverige via bland annat giftemål. Dessutom rapporterade minst ett 70-tal östtyska medborgare från Sverige fram till murens fall. Nästan tre tusen rapporter om Sverige finns registrerade i de databaser i Berlin som samlar alla Stasirapporter.

Det var först efter en lång strid med svenskt rättsväsende som Almgren fick granska vilka personer som den svenska säkerhetspolisen misstänkte samarbetade med Stasi under åren 1950 till 89. Men hon har fått ta del av SÄPO:s utredning med förbehåll - hon får inte avslöja namnen på de personer som finns i SÄPO:s arkiv, och måste förstöra alla minnesanteckningar hon fört - vilket gör att det blir svårt för andra forskare att kontrollera alla hennes slutsatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".