Robotar äter flugor

Forskare vid universitetet i Bristol arbetar med att ta fram en självständig och självförsörjande robot. Det handlar om en robot som äter flugor och omvandlar flugorna till energi på ungefär samma sätt som människans matsmältning.

Så länge det har varit tekniskt möjligt har människan tillverkat robotar. Men än så länge är en robot ganska osjälvständig. Som ett litet barn måste den läras upp och matas, i robotens fall med elektricitet.

Att kunna äta, eller vara självförsörjande på energi, det är en nödvändighet om en robot ska kunna bli helt självständig. Det säger robotforskare vid Bristol University of West England. De vill skapa en robot som kan både äta och arbeta utan hjälp av människan.

Sniglar ingen bra idé

Tidigare har forskarlaget utvecklat en robot som fångar sniglar. Men själva matsmältningen - en konstgjord jäsningsprocess som bröt ner snigeln till energi via en bränslecell - var inte tillräckligt effektiv.

Nu har forskarna gått vidare med roboten Ecobot II. Den ska fånga flugor och utvinna energi ur dem. EcoBot II utnyttjar bakterier i avloppsslam för att bryta ner flugornas hårda skal, ett skal som består av näringsrika sockerkedjor. Det här sker i mikrobiologiska bränsleceller, som omvandlar kemisk energi till elektrisk.

Matades med döda flugor

Den biologiska bränslecellen har också använts av andra forskare. I Bristol har man dock lyckats få roboten att flytta sig med farten 10 centimeter i timmen. Men då måste den matas med döda flugor.

Om roboten får upp farten och lär sig fånga flugor själv ska den kunna användas i miljöer som är farliga för människan. Och kanske är det bäst att roboten hålller sig för sig själv för det som lockar flugor till sig - avloppsslammet - luktar också som det gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".