Nyupptäckt gen tros styra bröstcancertumör

Nu har ett kanadensiskt forskarlag upptäckt en gen som tycks vara nödvändig för att en bröstcancertumör ska kunna växa. Skulle man bara kunna tysta den här genen så har man tagit ett viktigt steg i jakten på etteffektivt botemedel, tror forskarna. Bröstcancer drabbar över 6500 svenska kvinnor varje år.

Vid bröstcancer så har en känslig balans rubbats i kroppen och celler bildas i en rasande och livsfarlig takt. Då och då hör man talas om bröstcancergener, gener som det blivit något fel på, och som därför rubbat den här balansen.

Men det är inte den typen av gener som forskare vid McGill-universitetet i Montreal undersökt, utan en i och för sig helt frisk gen, beta 1-integrin. En gen som behövs i vår kropp, eftersom den skapar ett protein som samspelar med olika receptorer i våra celler. Det intressanta är att den också tycks vara helt nödvändig för att en bröstcancertumör ska kunna växa.

I musförsök slog forskarna ut den här genen lokalt, alltså i närheten av en bröstcancertumör, och märkte då att tumören just slutade växa. Och det här utan att övriga kroppen påverkades. Håkan Olsson, professor i onkologi vid Lunds universitetssjukhus, och tror att det här är ett viktigt genombrott. Det kan leda till att man får möjlighet att utveckla .ålsökande läkemedel, som stänger av en kedja av reaktioner som leder fram till att en tumör skenar iväg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista