Dödlig barnsjukdom besegras genom internationellt samarbete

Den sällsynta blodsjukdomen familjär histiocytos, som drabbar ett par barn om året i Sverige, var förr detsamma som en dödsdom. Alla barn som fick den dog inom en eller två månader. Idag överlever mer än hälften - tack vare ett intensivt internationellt samarbete.

Sjukdomen är en aggressiv ärftlig variant av histiocytos, och kallas FHL. De vita blodkropparna regleras inte som de ska utan ansamlas i kroppen. Gör man inget slås kroppen ut och barnet dör inom ett par månader.

Men nu vet man de exakta mekanismerna bakom sjukdomen. Det är en defekt gen som orsakar sjukdomen, en gen som ska se till att att de vita blodkropparna självdör. 

När man vet det man kan lättare snabbt ställa diagnos och få in en behandling så fort som möjligt. Det är en tuff behandling med immundämpande mediciner, kortison, benmärgstransplantation och ibland cellgifter.

Med en så sällsynt sjukdom blir ett tätt samarbete mellan världens forskare extra viktigt. Just nu är histiocytosforskare från mer än 20 länder samlade i Stockholm.

Många problem återstår och dödligheten är fortfarande hög, men att på mindre än 20 år gå från noll överlevande till mer än hälften är en stor framgång, säger professor Jan Inge Henter vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".