Virus i hjärntumörer från barn

Ett virus kan vara en av orsakerna bakom den vanligaste formen av hjärntumörer hos barn, medulloblastom, som drabbar mellan tio och tjugo barn i Sverige varje år. Det visar forskare från Karolinska Institutet i samarbete med forskare från Lund och Norge.

När forskarna undersökte tumörerna hittade de viruset HCMV i nästan alla tumörer. HCMV, eller humant cytomegalovirus, är en typ av herpesvirus, och forskning har tidigare visat att viruset kan vara kopplat till bröst-, prostata-, och tjocktarmscancer.
Forskarna upptäckte också i försök med cancersjuka möss att antivirusmedicin i kombination med antiinflammatoriska läkemedel dämpade tumörtillväxten med 72 procent hos mössen. Och de hoppas att upptäckten ska öppna upp för nya typer av behandling av den här typen av tumörer.

Studien publiceras i The Journal of clinical investigation. Referens: Baryawno et. al. Detection of human cytomegalovirus in medullablastomas reveals a potential therapeutic target. The Journal of clinical investigation DOI: 10.1172/CJI57147