Svante Pääbo foto AnnLouise Martin

En miljon år bakåt är målet

Ett samtal med genetikern Svante Pääbo, som är den som kommit neanderthalare allra närmast.

I Leipzig står sedan ett par år en fantastisk  borg, en MaxPlanck-institution som återupprättar den förkättrade antropologin - med naturvetenskapliga förtecken. Här är svensken Svante Pääbo chef. Han är genetikern som lyckades rena tillräckligt mycket DNA från våra gamla förfäder neanderthalarna för att man skulle se hur mycket de egentligen umgåtts med den moderna människan.

I denna före detta östtyska stad har man bråttom att komma ifatt. Just Max Planck-instituten är ett väst-tecken - de har inte funnits i gamla öst, men nu ska dessa prestigefyllda grundforskningsinstitut vara representerade i hela Tyskland.

Och nybygget i Leipzig blev en jätteutmaning  för en ung och framgångsrik forskare. Nu ska människans samband klarläggas, apornas likheter och olikheter med oss. Det är den moderna biologin som ska ligga till grund för släktskapsanalyserna, inte tyckande och värderingar.

Möt Svante Pääbo, lågmäld, internationell, långbent och spänstig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista