Till vem går de nya forskningsmiljarderna?

Häromdagen meddelade utbildningsminister Tomas Östros att de statliga forskningsanslagen ska ökas med 2,3 miljarder kronor de närmaste fyra åren, och att pengarna framför allt ska satsas på spjutspetsforskning.

Men var hamnar pengarna, och hur mycket krävs det för att få fram forskarlag som håller världsklass?

– Det måste till sådär en 10-15 miljoner om året, i minst fem sex år, för att vi ska kunna få fram forskningsresultat som står sig internationellt, säger Börje Johansson professor vid KTH och Uppsala universitet.

Hans forskarlag sysslar med materialteknik - ett av de forskningsområden som Tomas Östros antytt att man vill satsa de nya miljarderna på. Framför allt verkar det vara medicinsk och teknisk forskning som ska hamna i fokus.

Oklart vart pengarna hamnar
Vilka forskare som får pengar är det framför allt vetenskapsrådet som ska bestämma - men där har man ännu inte fått några direktiv.

En vägledning kan emellertid den lista vara som vetenskapsrådet tagit fram över vilka forskarlag i landet som rankats med betyget fem - vilket betyder att dom bedömts som internationellt ledande på sitt område.

Av de 100 forskarlag som fått toppbetyget finns nästan samtliga på landets stora forskningsuniversitet, och Börje Johanssons är ett av dem.

Drömbelopp skulle ge nya möjligheter
Tio till femton miljoner om året är betydligt mer pengar än vad forskarlag som Börje Johanssons får idag. Och med hjälp av sin önskebudget tror han att det skulle bli möjligt för hans team att ta fram nya material för att möta framtidens energiproblem - effektivare solceller eller uthålligare batterier.

Redan idag satsar staten ungefär 20 miljarder på civil forskning. Om det mesta av de nya 2,3 miljarderna som utlovats skulle fördelas på de drygt hundra toppnamnen på vetenskapsrådets lista, då skulle de räcka till de summor som Börje Johansson efterlyser.

Men, både han och vetenskapsrådet får vänta på besked. Budgetpropositionen kommer först på måndag och det är dessutom först om fyra år som hela anslagsökningen ska ha slagit igenom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".