Kanske räcker oljan längre än väntat (foto: pressens bild)

Hopp om nya bränslelager i djupet

Jordens resurser av fossila bränslen kanske inte alls är så begränsade som många geologer trott. Geofysiker vid bland annat Nasas institut för astrobiologi har genomfört tryckexperiment som tyder på att det kan finnas stora mängder olje- eller gasliknande ämnen långt under de nivåer i bergrunden där man hittills borrat.

Försök, där forskarna simulerade de enorma tryck som råder sex mil ner i jordskorpan, visar att de kolväten som behövs för att bilda fossila bränslen kanske inte bara uppstår via döda växter och djur som multnat ner under årmiljonerna.

Experimenten visar att de här byggstenarna också skulle kunna uppstå på oorganisk väg - enkla kemiska reaktioner mellan ämnen i vattnet och bergrunden nere i djupet - reaktioner som rent hypotetiskt sett kan ha gett upphov till hittills oupptäckta lager av fossila bränslen - 5 till 10 gånger djupare ner i bergrunden än man borrar idag, det uppger amerikanska vetenskapsakademins tidskrift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista