Vaccination? Foto Gisela Svedberg, copyright Pressens Bild

Vaccin som nässpray

Forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har tagit fram en metod som kan bli ett genombrott när det gäller att vaccinera via kroppens slemhinnor i stället för med sprutor som är vanligast i dag. Sprutvaccinering har minskat utbredningen av många sjukdomar i världen - men innebär också risker som skulle kunna minimeras om vaccinet i stället kunde ges som exempelvis en enkel nässpray eller en dryck.

Anna Eriksson, doktorand på Sahlgrenska akademin, beskriver riskerna med sprutvaccinering:

- I tredje världen till exempel, där vaccinering är väldigt viktigt för hälsostatusen, så återanvänder man samma sprutor och slänger dem inte ordentligt. Och då får man en smittspridning av hiv och aids, sjukdomar som redan är stora där nere.

Enligt Anna Eriksson, så har finns det stora fördelar med att vaccinera direkt på slemhinnorna i stället för att spruta in vaccin i blodet. Vaccinet blir mer träffsäkert och resten av kroppen skonas från onödiga biverkningar. Tbc är en sjukdom där ett sånt här vaccin skulle vara verkningsfullt, säger Anna Eriksson.

- Vi har studier på gång inom ett EU-projekt där vi testar metoden i tbc-vacciner. Hittills är de resultaten väldigt lovande.

Tidigare försök med slemhinnevaccin har medfört biverkningar i form av diarréer. Det beror på att ett ämne som behövs i vaccinet också är giftigt. Nu har Anna Erikssons forskarlag lyckats byta ut ämnet mot en skonsammare variant. Och därmed tagit ett steg närmare en praktisk användning av det nya vaccinet.

- Jag tror att det inom fem år har börjat testas på människor, säger Anna Eriksson.

Idag fredag försvarar hon sin avhandling om den nya vaccineringsmetoden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".