Nya rön ger snabbstopp för genförändrad majs

Det blev inget EU-beslut under måndagen om den genförändrade majs som jordbruksföretaget Monsanto vill införa som gröda i EU. Sverige intog länge en ja-linje i frågan, men backade efter att ny information kommit upp på bordet.

Det amerikanska företaget Monsantos egen rapport om den genförändrade majsen Mon 863 har det varit en del rabalder kring. Detta efter att Jordbruksverket i Sverige vägrat lämna ut delar av rapporten av sekretesskäl.

Enligt Greenpeace, som i förra veckan nekade av Jordbruksverket att läsa rapporten, har råttor skadats av att äta majsen. Jordbruksverket har dock valt att hemlighålla delar av rapporten med hänvisning till företagshemligheter.

EU backar efter ny rapport

Den brittiske forskaren Arpad Pusztai har dock läst det hemligstämplade materialet. Och i sin bedömning, som lämnades in till Jordbruksverket sent i fredags, är han starkt kritisk till av en av Monsantos rapporter.

Pusztai skriver att rapporten innehåller en mängd fel och att fakta presenteras selektivt när det gynnar författarnas syften.

Sverige byter fot

Med anledning av Pusztais inlägg krävde bland annat Sverige, som så sent som i förra veckan ville godkänna Monsantos majs, mer tid för att värdera den nya informationen. Hade den ínte kommit in i fredags hade kanske den nya majsen godkänts.

Att ledmöterna i EU:s kommitté för genetiska grödor tar ställning till ny information som kommer så här sent före omröstningen talar för att säkerheten kring genförändrad majs är hög. Det tycker Sveriges representant vid mötet Jenny Andersson.

- Ja, jag tycker att systemet är säkert. Vi är öppna för den information som finns tillgänglig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista