"Klimatproblemet angrips på fel sätt"

Kyotoprotokollet, det globala avtal som ska minska utsläppen av koldioxid i världen, har ännu inte förverkligats. Detta trots att det gått halvvägs tills protokollet ska uppfyllas 2012. Och nu säger flera klimatforskare att problemet kan ha angripits på fel sätt.

- Klimatförhandlingarna hittills har mest varit inriktade på själva problemet och inte hur vi går från ord till handling, säger Björn Ola Linnér på Svenskt centrum för klimatpolitisk forskning.

Ekonomi och välfärd

Svenskt centrum för klimatpolitisk forskning, där Björn Ola Linnér är verksam, arbetar med frågan hur Kyotoavtalet påverkar samhällsekonomin och välfärden. En fråga som är minst lika viktig som själva växthusproblematiken i sig när världens ledande politiker ska bestämma sig för att vara med eller inte, enligt experterna på centret.

Det här, tror Björn Ola Linnér, är förmodligen en av förklaringarna till att uppslutningen kring Kyotoprotokollet varit så dålig hittills. Den forskning som har använts för att övertala världens stater att skära ner på sina utsläpp av växthusgaser har nästan inte alls gett några ledtrådar till om det här är möjligt utan att äventyra de här länderna framtid. Och sån forskning måste till om vi ska få med tillräckligt många länder, tror Björn Ola Linnér.

Utvecklingsländerna ökar mer

- Och då gäller det inte bara att USA eller Ryssland inte har skrivit under. Utan hur du får med utvecklingsländerna på ett avtal. Och det är det som är den stora utmaningen.

Idag är det länder som USA och Ryssland som är de stora utsläppsbovarna, men i framtiden, säger Björn Ola Linnér, tyder mycket på att den stora ökningen av växthusgasutsläpp kommer att ske i det som idag är världens låginskomstländer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".