1 av 2
Blir det "Spaceshipone" som tar hem X prize-bucklan.... (foto: Scaled composites, copyright: Pressens bild)
2 av 2
....eller blir det "Wild fire"? (foto: da Vinci project, copyright: Pressens bild)

Mot stjärnorna i hemsnickrad raket - om rymdtävlingen Anzari X-prize

”Bygg en farkost helt bekostad med privata pengar, en farkost som kan lyfta tre fullvuxna besättningsmän minst 100 km upp i atmosfären - över gränsen där rymden sägs börja - se till att landa farkosten säkert på jorden igen och upprepa sedan hela resan - med samma farkost - inom två veckor.”

Så lyder spelreglerna för ”Anzari X prize” - rymdtävlingen som vill visa världen att bemannade rymdresor inte alls behöver vara så dyrt eller så komplicerat som det är idag.

Tjugofyra lag är hittills anmälda till tävlingen som redan pågått i nio år. Flera av lagen har haft problem, men några har visat att deras teknik kan fungera. Och inom bara några veckor kan hela tävlingen vara avgjord - minst två av lagen säger sig vara mycket nära målet.

Vad handlar det här om egentligen då? Är Anzari X prize verkligen det där försöket att revolutionera rymdfarten som arrangörerna pratar om, eller är det bara ett framgångsrikt PR-jippo för sysslolösa miljardärer?

I programmet berättar Sven Grahn teknisk direktör på rymdbolaget i Solna, och Jan-Erik Wahlund på institutet för rymdfysik i Uppsala om sin syn på möjligheterna och riskerna med X-prize.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".