Årets Crafoordpris till inflammationsforskare

Ikväll delas Crafoordpriset ut i Stockholm, ett av de mest prestigefyllda svenska forskarpriserna efter Nobelpriset. Årets pristagare heter Timothy Springer och Eugene Butcher - två amerikaner som gjort stora upptäckter när det gäller inflammationsprocesser i kroppen.

– Vi har tittat på molekyler som talar om för kroppens vita blodkroppar var de ska ta sig för att bekämpa infektioner, berättar Timothy Springer.

Deras upptäckter kring de här så kallade ”postnummermolekylerna” - som hjälper kroppens immunförsvar att hitta rätt adress - har redan lett till bättre läkemedel mot hudsjukdomen psoriasis.

Källan till autoimmuna sjukdomar
Psoriasis är bara ett exempel på autoimmuna sjukdomar som uppstår när det blir fel på postnummermolekyerna.

– Det är när de här molekylerna slutar fungera som de ska som de vita blodkropparna blir förvirrade och ger sig på kroppens egna celler, det som kallas för en autoimmun sjukdom, berättar Eugene Butcher, som tillsammans med sin kollega Timothy Springer, senare i eftermiddag kommer att få mottaga både medalj och nästan fyra miljoner kronor i prispengar från hans majestät konungens hand.

Varierande pristema
En av dom vanligaste är formerna av autoimmuna sjukdomar är ledgångsreumatism, och det är just ledgångsreumatism som är temat för årets Crafoordpris. Utmärkelsen som är en av de mest prestigefyllda efter Nobelpriset - och som delas ut inom forskningsområden som Nobel valde att inte belöna. Temat varierar från år till år och tidigare har pris delats ut bland annat inom matematik, geovetenskap, och astronomi

Både Eugen Butcher och Timothy Springer har stora förhoppningar om att deras studier ska leda till bättre läkemedel mot fler autoimmuna sjukdomar som till exempel ledgångsreumatism och MS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".