KOMMENTAR:

Neutriners hastighet vållar debatt bland fysiker

1:30 min

Kan Einsteins egen relativitetsteori ge honom revansch mot de CERN-forskare som hävdar att de funnit partiklar snabbare än ljuset, Einsteins absoluta gräns för hur fort något kan röra sig? Det menar en holländsk fysiker, men han möter hård kritik.

Sällan har en fysiknyhet fått så mycket uppmärksamhet som när forskare vid den europeiska acceleratoranläggningen CERN nyligen meddelade att de upptäckt neutriner med en högre hastighet än ljusets.

CERN-forskarnas sätt att publicera sina resultat har också inneburit ett helt nytt sätt som fysik diskuteras på. Som en av de första riktigt stora forskargrupperna la de nämligen ut sina resultat på det öppna forumet arxiv.org innan det genomgått förhandsgranskning av oberoende experter.

Men när nu deras kollegor världen över gör samma sak – lägger ut ogranskade artiklar på sajten arxiv där de ifrågasätter aspekter av CERN-forskarnas mätningar – leder det till en lätt kaotisk stämning.

I veckan kom en artikel på sajten som hävdade att CERN-forskarna inte tagit tillräcklig hänsyn till Einsteins speciella relativitetsteori, och att de 64 nanosekunder som i deras mätning skiljer neutrinernas hastighet från ljusets i själva verket kan förklaras med klockornas relativa rörelse.

Artikeln fick genast stor uppmärksamhet på olika populärvetenskapliga sajter, och CERN-experimentets ledare skickade lika raskt ut ett rundmejl till sina medarbetare där han förklarade att holländarens inlägg var nonsens.

CERN:s pressavdelning gick inte att nå och själv fick jag luren slängd i örat när jag ringde upp den holländske uppstickaren för att få en kommentar. Att diskutera fysik offentligt är uppenbarligen en känslig fråga. Fortsättning lär följa.