Ny metod kan förutsäga svenska jordskalv

I tisdags drabbades Sverige och området kring Östersjön av det kraftigaste jordskalvet på 100 år. Med hjälp av ny forskning kan det i framtiden bli möjligt att förutsäga skalv i vår del av världen. Ett rutnät av mätstationer för jordskalv över hela landet har just blivit färdigt.

- Vi kan registrera mycket mindre skalv än tidigare och på så sätt få mer information om de deformationsprocesser som sker i den svenska jordskorpan, säger Reynir Bödvarsson, föreståndare vid Seismologiska institutet i Uppsala.

Det uppmärksammade jordskalvet i Kaliningrad på andra sidan Östersjön i tisdags var speciellt för att det var så kraftigt. Detta trots att det utbröt mitt på en så kallad kontintentalplatta. Annars är de kraftiga jordskalven vanligast i sprickzonerna mellan plattorna. En sådan sprickzon finns till exempel under Island.

Nya mätstationer ger nya svar

Men det sker alltså också rörelser i själva plattorna, och det är de rörelserna kombinerat med att jordskorpan fortfarande vecklar ut sig efter istiden på våra breddgrader, som kan förklara jordskalvet i Kaliningrad.

Med det nya systemet med 45 mätstationer, som i år byggts klart i Sverige, väntas forskarna lära sig mycket mer om hur skalv uppstår i vår del av världen. Genom att mäta de en till två små, omärkbara skalv som sker i Sverige varje dag ska frågetecknen rätas ut.

- Om vi hade haft ett sådant här nät i 30 år hade vi haft mycket mer kunskap än vi har i dag. Vi kanske hade kunnat misstänka att det skulle kunna ske ett skalv i det område där det skedde nu, säger Reynir Bödvarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista