Fosterhemsideal förändras men mamma består

1:22 min

Nyligen beslutades att vanvårdade fosterbarn kommer att få ersättning av staten. De ska dessutom hedras i en ceremoni om några veckor. Nu granskas också fosterbarnens historia av forskaren Ann-Sofie Bergman vid Linnéuniversitetet i Växjö. Hon visar i sin aktuella avhandling att idealbilden av ett fosterhem såg mycket annorlunda i början på 1900-talet.

– För hundra år sedan ville man helt enkelt inte att det skulle vara många barn i en familj. Om det var ett barnlöst par var det väldigt positivt, till skillnad från idag när man ska erfarenhet av barn, säger Ann-Sofie Bergman
En barnlös bondefamilj långt ut på landsbygden, fjärran från stadens smuts och sjukdomar, där fosterbarnet skulle få en egen säng och kunna lära sig grunderna i jordbruksarbete. Så såg det ideala fosterhemmet ut under första halvan 1900-talet, visar historikern Ann-Sofie Bergman i sin forskning, där hon gått igenom över 600 fosterhemsplaceringsärenden.

Det här idealet skulle förändras över tid. Framåt 70-talet är det helt andra krav som ställs på blivande fosterfamiljer. Då poängterades att fosterbarnet skulle få växa upp i en socialt stimulerande miljö och ha nära till skola och till kompisar.
Om det på 1940-talet fokuserades på att fosterhemmet skulle vara helt och rent, handlade det på 70-talet mer om fosterhemmets atmosfär och känsla.

Men en sak förändrades inte i synen på vad som var ett lämpligt fosterhem, under de sex decennier som Ann-Sofie Bergman undersökt: Kravet på en fostermamma.
– Om det händer något med fostermodern, att hon blir sjuk eller avlider, ja då är det inte längre ett hem utan då måste barnet flyttas, säger Ann-Sofie Bergman.

Mer om fosterbarnens historia i Vetenskapsradion Historia i eftermiddag klockan 13.20 i P1.

Tobias Svanelid

Vetenskapsradion
vet@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista