Solvind Copyright Institutet för rymdfysik

Solvind torkar ut Mars

Det kan vara solens fel att man inte kunnat hitta något flytande vatten på planeten Mars. Nya resultat från den europeiska rymdsonden Mars Express styrker teorin om att stora mängder vatten kan ha sugits ut från Mars av de solvindar som ständigt stryker förbi planeten. Instrumentet som gjort mätningarna är svenskt.

Det är ur ett kretslopp liknande det på jorden som vattenläckaget från Mars kan ha skett. Ett kretslopp med vattenånga som stigit upp i atmosfären från de oceaner som man tror kan ha funnits på Mars en gång i tiden. Stigande joner av syre och väte har innan de hunnit fullborda sitt kretslopp och regnat ner i marshaven igen sugits upp av den förbiflygande solvinden, alltså den laddade partikelström som ständigt rusar ut från solen, och som med sin magnetiska och elektriska dragningskraft långsamt sugit åt sig byggstenarna för vatten. Därmed kan den ha ryckt undan förutsättningarna för det liv som astrobiologerna så gärna vill ska ha funnits på planeten.

Sen i januari i år har Institutet för rymdfysik i Kiruna tankat hem data från den jonkamera som man har ombord på den europiska rymdsonden Mars Express. Den cylinderformade kameran, som är ungefär lika stor som en hushållspappersrulle, har kunnat ta bilder av vilken typ av joner som svept förbi sonden där den snurrar runt inne i marsatmosfären.

Teorin om solvindens effekt har man känt till i över 15 år, men resultaten från Mars Express visar att effekten av den är betydligt större än man tidigar trott.

Men, säger Mats Holmlund, en av de inblandade forskarna, läckaget av joner ur Mars atmosfär - hur stort den än må vara - kan nog tyvärr inte heller det ses som det där slutgiltiga beviset för att det faktiskt funnits flytande, livgivande, vatten på mars.

- Nej, man kan nog aldrig se det här som ett bevis, utan vad vi kan göra är att peka på det här som en tänkbar process - om det har funnits vatten så kan den här processen ha forslat bort si eller så mycket vatten.

I minst fyra år till hoppas Mats Holmlund och hans kolleger på Institutet för rymdfysik i Kiruna att deras jonkamera och resten av Mars Express ska fungera och skicka hem nya data - som bl a kanske kan ge en vink om hur mycket vatten som undre årmiljarderna skulle kunna ha försvunnit ut via Mars atmosfär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".