Hundar spårar cancer

För första gången har man i en studie lyckas fastställa hundars förmåga att spåra cancer med luktsinnet. Studien gäller cancer i urinblåsan, och det är just genom att lukta på urinen som hundar i en studie har lyckats relativt bra med att skilja cancersjuka från friska.

Hundarna i studien, som beskrivs i tidskriften British Medical Journey, tränades först i sju månader i att skilja på urin från friska och sjuka.

Vid ett slutligt test skulle de sen lägga sig ner vid ett av sju urinprover som kom från en cancersjuk person. Och vid 22 tillfällen av 54 så prickade hunden rätt.

Det motsvarar en träffsäkerhet på 41% - tre gånger bättre än vad en hund helt utan luktsinne borde klara med slumpens hjälp. Slumpen skulle ha rätt en gång av sju eller i 14% av fallen.

Man hoppas nu kunna ta reda på exakt vad det är för ämnen som hundarna reagerat på, för att ta fram bättre diagnosmetoder, även för andra cancerformer.

Och till slut - vilken hundras var det då som var bäst? Jo, cockerspaniel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".