Synen på fosterhem har förändrats radikalt

Ny syn på fosterhem
1:22 min

Nyligen beslutades att vanvårdade fosterbarn kommer att få ersättning av staten, och de ska dessutom hedras i en ceremoni om några veckor. Nu granskas också fosterbarnens historia av forskaren Ann-Sofie Bergman vid Linnéuniversitetet i Växjö. Hon kan i sin aktuella avhandling visa att idealbilden av ett fosterhem såg mycket annorlunda ut för hundra år sedan.

– Då ville man helt enkelt inte att det skulle vara många barn i en familj. Om det var ett barnlöst par så var det väldigt positivt, till skillnad från idag när man ska erfarenhet av barn. 

En barnlös bondefamilj långt ut på landsbygden, fjärran från stadens smuts och sjukdomar, där fosterbarnet skulle få en egen säng och kunna lära sig grunderna i jordbruksarbete. Så såg det ideala fosterhemmet ut under första halvan 1900-talet, visar historikern Ann-Sofie Bergman i sin forskning, där hon gått igenom över 600 fosterhemsplaceringsärenden.

Men det här idealet skulle förändras över tid, framåt 70-talet är det helt andra krav som ställs på blivande fosterfamiljer. Då poängterades det att fosterbarnet skulle få växa upp i en socialt stimulerande miljö å ha nära till skolan och till kompisar.

Och om det på 1940-talet fokuserades på att fosterhemmet skulle vara helt och rent, handlade det på 70-talet mer om fosterhemmets atmosfär och känsla. Men en sak förändrades inte i synen på vad som var ett lämpligt fosterhem, under de 6 decennier som Ann-Sofie Bergman undersökt: kravet på en fostermamma. 

– Om det händer något med fostermodern, att hon blir sjuk eller avlider, ja då är det inte längre ett hem utan då måste barnet flyttas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".