Danska grisar bor trångt och luktar illa. Foto:Pelle Zettersten/SR

Luktforskare vill minska danska grisproblem

Filter mot grislukt
1:31 min

I Danmark är grisproduktionen så stor att lukten från grisgårdarna stör människor som bor i närheten. Forskare vid Århus universitet jobbar med att minska grisodören från den danska grisindustrin med teknik som även skulle kunna användas vid andra illaluktande verksamheter.

Anders Peter Adamsen är forskare vid Århus lantbrukstekniska forskningsanläggning och står vid ett grisstall med stark doft.

– Jag förstår att folk klagar på lukten ifrån grisstallarna, speciellt om man känner den när man är ute i trädgården och kanske ska ha en grillkväll. Det säger Anders Peter Adamsen som är forskare vid Århus lantbrukstekniska forskningsanläggning. Han står vid ett grisstall med stark doft.

Det faktum att Danmark är bland de mest gristäta länderna i världen med över 12 miljoner grisar har gjort att luktproblemen från gårdarna har blivit ett samhällsproblem. Lukten kommer framförallt från gödseln och problemet har växt i samma takt som antalet grisar har ökat. Det är helt enkelt för många grisar på en begränsad yta.

Forskarna vid Århus universitet har tagit fram en apparat som kan analysera den kemiska sammansättningen från gödseln och vilka ämnen det är som luktar illa. Sen angriper man problemet på flera sätt. Bland annat prövar man att ändra på innehållet i grisarnas mat, men längst har man kommit med så kallade biologiska filter som kan fånga upp de kemiska ämnena som man vill minska.
Innehållet i filtrena kan också bryta ner de föroreningar som man vill komma åt. Problemet är att filtrena än så länge är för dyra att använda ute i produktion. Men om man lyckas göra filter som är mer kostnadseffektiva skulle man även kunna använda dem vid annan industriell verksamhet som luktar illa. Tillexempel fiskhantering, fodertillverkning eller avloppsreningsverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".