Veckomagsin 2004-09-26

EUs beslut om import av genförändrad majs sköts på framtiden efter nya uppgifter om råttförsök. Traktorer behvler inga förare längre. Och 200 deltagare pratade smuts på konferens.

Beslut om genförändrad majs dröjer

I veckan skulle EU besluta om att godkänna import av en viss genförändrad majssort från företaget Monsanto, men beslutet skjöts upp när det kom fram ny information från en forskningsrapport. Det handlade om förändringar hos råttor som fått majsen och nu diskuteras om förändringarna var naturliga variationer eller om de orsakats av majsen.

Nyhetssammanfattning

Ny mätteknik ska förutspå jordbävningar. Nya resultat från den europeiska rymdsonden ”Mars express”: Det kan vara solens fel att det inte finns något vatten där idag. Och Lennart Nilsson-priset för bästa vetenskapliga bilder gick till Göran Scharmer, chef för vetenskapsakademins institut för solfysik som får priset för sina bilder av just solen. Några av de bilderna kan man se om man går in på: info.ki.se/article_se.html?ID=2150

Crafoordpristagarens forskning gick som en dans

I onsdags delades Crafoordpriset ut på Kungliga Vetenskapsakademin i Stockholm. Crafoordpriset är ett slags komplettering till Nobelpriset, kan man säga, eftersom det uppmärksammar forskare inom ämnesområden som vanligtvis inte täcks in av det traditionella Nobelpriset. Årets tema var ledgångsreumatism eller polyartrit, och priset på nästan 4 miljoner kronor gick till amerikanerna Timothy Springer och Eugene Butcher för deras forskning om inflammationsprocesser i kroppen.

Betong i den undre världen

När konstnären Mikael Göransson fick i uppdrag att utsmycka Stadshagens T-banestation i Stockholm så ville han pröva att överföra bilder till betong med screentryck och gravyr, en metod som tidigare inte använts i Sverige.

Veckans webbtips

Sida om genförändrade organismer: www.gmo.nu

Förarlösa traktorer

Åke Malm åkte häromdagen till den lilla staden Jesi på Italiens ostkust och fick se det allra senaste på jordbruksmaskiner - jättelika bjässar på 8-9 ton och med hundratals morrande hästkrafter under huvarna. Och snart behövs bara en kontrollör i styrhytterna på traktorer och skördetröskor - raka fåror fixar man i framtiden med satellitnavigeringssystem.

Veckans lyssnarfråga

Hans Löfgren i Stockholm undrar om hur det kan finnas så många olika bergarter på en och samma strand? Veijo Pohjala, docent i glaciologi vid Uppsala universitet svarar.

Unika indianer i Stockholm

Den amerikanske fotografen  Edward S Curtis avbildade indianer i början av 1900-talet, och samlade de i 20 stora bokvolymer. Nio av de här unika volymerna har Kungliga bibilioteket haft i sina gömmor, men nu ställs de ut.

Vinnande vetande

Förra veckans svar: Ågesta (eller Farsta). Vinnare: Ove Gustavsson i Hallstahammar.
Veckans fråga: Nämn två andra bilmärken som i grunden är FIAT fast de tillverkats i andra länder och fått andra namn.

Länge leve smutsen

Smuts på muséer är något helt annat  än smuts hemma. Det går inte att städa på samma sätt och ibland måste smutsen bevaras för att den är viktig för sammanhanget. Det visade sig på en konfernes om museismuts nyligen i Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".