Vem blir alkoholist?

I Sverige har 10 procent av den manliga befolkningen någon gång under livet så pass svåra alkoholproblem att dom behöver hjälp och av kvinnorna är det en tredjedel så många.

Men vilka är det som riskerar att bli alkoholberoende? Till stor del kan det bero på ärftliga faktorer vem som blir alkoholist, men uppväxtvillkor och tillgänglighet till alkohol spelar också betydelsefulla roller. Stressfyllda förhållanden under barndomen påverkar dom neurobiologiska funktionerna i hjärnan och detta kan i sin tur inverka på beteendet och leda till att man utvecklar ett drogberoende. Det forskas intensivt på hur alkoholen påverkar flera olika signalsystem i hjärnan på kort och på lång sikt. I programmet diskuteras hypotesen att dopaminsystemet kan förändras på ett sätt som leder till att en person behöver starkare och starkare intryck för att uppleva välbehag. Denna mekanism kan vara inblandad i många typer av beroendetillstånd som spelberoende, drogberoende eller sexberoende.

Forskarna som intervjuas i programmet är Claudia Fahlke, docent i psykologi vid Göteborgs universitet och Jan Balldin, docent i psykiatri med inriktning på beroendemedicin, Mölndals sjukhus.

Redaktör är Charlotta Sjöstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista