Bakterier som delar sig blir snabbt fler Foto: Wikimedia Commons

Bakterier åldras olika

En bakterie delar sig i två, de två blir fyra, sen åtta, sen sexton och så vidare. Länge har forskare trott att bakterier inte åldras just eftersom de hela tiden delar sig i flera. Samtidigt kan bakterier samla på sig skador som riskerar att föras vidare till nästa generation, och som blir fler och fler med tiden.

Nu har amerikanska forskare jämfört flera studier om bakteriers åldrande, och kommit till slutsatsen att bakterierna löser det här problemet genom en av de nya cellerna får ärva fler skador. Det gör att en av de nya cellerna blir "äldre" än den andra varje gång som bakteriern delar sig.


Cellerna med fler skador kan inte dela sig igen lika snabbt som de yngre cellerna, och forskarna tror att det här är en anpassning som gör att bakterier kan fortsätta dela sig i snabb takt även om de samlar på sig skador och därmed åldras.

Referens

Rang et. al. Temporal dynamics of bacterial aging and rejuventaion Current Biology DOI: 10.1016/j.cub.2011.09.018

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".