Måsar kan bära på resistenta bakterier Foto: Wikimedia Commons

Antibiotikaresistenta bakterier dyker upp överallt

Orsakar dödsfall som hade kunnat undvikas
1:43 min

Bakterier som är resistenta mot antibiotika är redan ett stort problem i hela världen, och en ny studie visar hur stort problemet är i Europa. År 2015 väntas runt 17 000 europeer dö enbart i blodinfektioner på grund av bakterier som våra vanliga läkemedel inte rår på. Ett tecken på hur spridda de här bakterierna är är att de till och med finns hos måsar i Stockholms innerstad, berättar Björn Olsen, professor vid institutionen för medicinska vetenskaper på Uppsala universitet.

– Vi plockade in en massa prover från måsar, och ungefär tio procent av dem var bärare av ESBL-producerande bakterier, en sorts resistens mot väldigt avancerad antibiotika. Vi hade inte räknat med att det var så mycket, säger Björn Olsen.

Måsarnas tarmbakterier är ingen direkt risk för oss människor, men säger Björn Olsen, det visar hur spridda antibiotikaresistenta bakterier faktiskt har blivit i vår omgivning. Och konsekvenserna är allvarliga.

Holländska forskare har gjort en av de första undersökningarna av hur patienter i Europa faktiskt drabbas av de resistenta bakterierna. Studien visar att fler än 8000 europeer dog år 2007 på grund av blodförgiftning med resistenta stafylokocker och E. coli-bakterier. Dödsfall som vi hade undvikit om våra vanliga läkemedel hade fungerat mot bakterierna.

I Sverige är problemet fortfarande inte alls lika stort som i resten av Europa. Mellan en och två procent av blodinfektionerna i Sverige var antibiotikaresistenta, medan det i Storbritannien var upp till en tredjedel.

Forskarna tror att vi om fyra år har så många som 17 000 dödsfall i Europa enbart på grund av resistenta blodförgiftningar. De vanligaste infektionerna, som till exempel luftvägsinfektioner eller sårinfektioner, har forskarna inte studerat, så den totala siffran är långt högre, skriver de i studien.

Det är vårt frikostiga användande av antibiotika som har sållat fram de här resistenta bakteriestammarna. Och framtida generationer kommer att ställas inför en situation som vi hittills har sluppit, säger Björn Olsen.

– De kommer kanske inte att ha antibiotika mot vissa allvarliga infektioner när de behöver det, på grund av att vi helt enkelt har använt för mycket.

Referens

de Kraker MEA, Davey PG, Grundmann H. 2011. Mortality and Hospital Stay Associated with Resistant Staphylococcus aureus and Escherichia coli Bacteremia: Estimating the Burden of Antibiotic Resistance in Europe. PLoS Med 8(10):e1001104. doi:10.1371/journal.pmed.1001104

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".