Första fältstudien med genmodifierade myggor

Att använda genetiskt modifierade myggor har länge funnits som förhoppning för att minska spridning av sjukdomar som malaria eller denguefebern. Nu har ett första fältförsök gjort.

Men ett problem har varit att hanmyggorna som genmodifierats och begåvats med en gen som dödar avkomman inte har kunnat stå sig i konkurrensen ute i det vilda.

Men i ett första fältförsök på Cayman Islands i Karribien lyckades 16 procent av de genmodifierade myggorna med denguefeber konkurrera med de icke-genmodifierade myggorna. Det innebar att 10 procent av larverna fick med sig den gen som dödar själva larven.

Forskarna menar att det kan innebära att tekniken är användbar, även om det fortfarande finns frågetecken. Faran är att när man väl släppt ut en genmodifierad insekt kan den inte tas tillbaka.

I december kommer troligen ett första test också att ske i Florida i USA. Studien publiceras i Nature biotecnology.

Referens:
Angela F Harris, "Field performance of engineered male mosquitoes" Nature biotecnology 30 oct 2011, doi:10.1038/nbt.2019

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".