Birgitta Almgren, professor i tyska.

JK granskar stasiforskare efter bokpublicering

Forskarkollegor upprörda
1:24 min

Stasi-forskaren Birgitta Almgren utreds nu av Justitiekanslern, JK, misstänkt för att ha brutit mot tystnadsplikten. Det är den svenska säkerhetspolisen Säpo som begärt en utredning om innehållet i hennes bok "Inte bara spioner" som handlar om de svenskar som arbetade för den östtyska säkerhetstjänsten Stasi. 

JK:s beslut att inleda en förundersökning har väckt skarp kritik bland Birgitta Almgrens forskarkollegor, som anser att det här kan tolkas som ett försök av Säpo att hindra att sanningen om sitt hemligstämplade Stasi-arkiv kommer fram.

– Alla säkerhetstjänster vill hålla sina akter hemliga. Men i det här fallet är Sverige betydligt strängare än andra länder, säger Helmut Müller-Enbergs, tysk Stasiforskare och just nu gästprofessor vid Högskolan på Gotland.

Birgitta Almgren, professor i tyska vid Södertörns Högskola, fick efter en lång strid med svenskt rättsväsende rätt att granska Säpos utredning om dom svenska medborgare som misstänktes för att ha arbetat för Stasi fram till Berlinmurens fall. Men hon fick ta del av handlingarna med förbehåll och förbjöds att avslöja namnen på dom som finns i Säpo:s arkiv. I sin bok "Inte bara spioner" som släpptes tidigare i höst redovisar Almgren bland annat stora brister i säkerhetspolisens utredning.

Att Justitiekanslern nu inlett en förundersökning mot Almgren upprör hennes nordiska och tyska forskarkollegor, som menar att detta kan tolkas som att Säpo försöker förhindra att sanningen om deras hemligstämplade stasi-arkiv kommer fram.

– Det är oförståeligt. Säpo är en av världens bästa underrättelsetjänster, jag förstår inte varför de ska skydda spioner, säger Helmut Müller-Enbergs.

Lars Åke Johansson, chefsjurist på Säpo, säger till Vetenskapsradion att den enda anledningen att man vänt sig till Justitiekanslern är för att Säpo kontaktats av ett flertal personer som anser att deras identitet röjts i Almgrens bok och att det är detta man vill att JK nu ska utreda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".