Nya preparat mot alkoholism skrivs ut till få patienter

De senaste åren har nya medicinska preparat mot alkoholberoende kommit ut på marknaden. Enligt läkare har de god effekt - men de skrivs inte ut ofta. Fortfarande är istället Antabus det vanligaste preparatet mot alkoholism.

Antabus hindrar kroppen från att bryta ner alkoholen fullständigt, och gör så att man drabbas av illamående och kräkningar om man dricker.

De två nya medicinerna fungerar på andra sätt. Campral, som funnits på marknaden i åtta år, dämpar suget efter alkohol. Endorfinerna hämmas - det blir inte lika roligt att dricka.

Mindre berusning

Revia har funnits i fyra år, och binder till receptorer i det centrala och perifera nervsystemet. Berusningen blir inte lika påtaglig och vid ett återfall ges patienterna möjlighet att kontrolla sitt drickande.

Preparatet får dem att halvera sin alkoholkonsumtion. Omgivning, familj och barn drabbas fortfarande av konsekvenserna, men inte fullt lika hårt.

”Medicinerna hjälper”

Det är väl dokumenterat att de här medicinernas målstyrda molekyler - akamprosat och naltrexon - verkligen hjälper. Det säger Johan Franck, psykiatriker och beroendeforskare vid Karolinska Sjukhuset i Solna. Han hänvisar bland annat till en rapport från SBU, Statens Beredning för medicinsk utvärdering.

Men många vägrar fortfarande att se alkoholism som en sjukdom, en attityd ärvd från den tid då behandling framför allt sköttes av socialvården, menar Johan Franck.

De nya preparaten bör ges tillsammans med samtalsbehandling - något som det ofta saknas resurser till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".