Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ännu större rymdskeppssimulator byggs

Publicerat fredag 4 november 2011 kl 06.06
Att stänga in kärnfriska människor
(1:29 min)
Idag kommer de ut efter 520 dagars experiment instängda i en rymdsimulator i Moskva.

Idag återvänder sex personer från en fiktiv resa till planeten Mars på 520 dagar. De har varit instängda i ett låtsasrymdskepp i Moskva för att simulera en resa till Mars. Målet har varit att ta reda på hur människor klarar att leva isolerade under lång tid, till exempel för rymdresor i framtiden. Men redan innan det experimentet är avslutat så planeras nu för nya. I Tyskland  pågår byggandet för fullt av en ännu större anläggning för att kunna simulera rymdfärder:

--Anläggningen påminner om ett laboratorium och en hemmiljö som integrerats i varandra, säger Andreas Schütz, presstalesman på Tysklands centrum för luft- och rymdfart, DLR.

Det hela påminner om en blandning mellan ett medicinskt laboratorium och en boendemiljö. Så  beskriver Andreas Schütz, presstalesman på Tysklands centrum för luft och rymdfart, den försöksanläggning som just nu byggs i Köln, och som är starkt inspirerad av Moskva 500-experimentet. Där har alltså sex försökspersoner under 520 dagar varit instängda in i ett låtsasrymdskepp för att simulera en klaustrofobisk rymdfärd till mars.

Envihab som den nya försöksanläggnignen heter blir 100 gånger 100 meter stor och ska vara klar i slutet av 2012. Då kommer den att vara den modernaste i världen för att simulera rymdfärder. I en undre våning kommer upp till tolv försökspersoner att kunna vistas samtidigt. Från en övre våningen kommer de att övervakas av forskare.

Med hjälp av olika tryckkammare och en centrifug kan forskarna sen simulera både tyngdlöshet, höga höjder och hur kroppen mår av att slungas ut i en omloppsbana runt jorden.

Men det är egentligen inte rymdresor som är målet med forskningen.Istälelt handlar det i första hand om medicinska framsteg här på jorden.

Till exempel planeras ett experiment där låtsasastronauter ska få ligga ner under 60 dagar - för att simulera en resa till en asteroid - och samtidigt för att ge möjlighet att studera liggsår.

Ur en forskares perspektiv är fördelarna enorma att precis som med försöksdjur under hundratals dagar kunna spärra in kärnfriska människor och mäta exakt vad de äter, när de sover, eller när de går på toa.

Till exempel så har forskare tack vare Mars 500-experimentet  för första gången i en långtidsstudie exakt kunnat följa hur för mycket salt i maten påverkar blodtrycket.

Reporter Marcus Hansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".