Kobolt ökar diskutrymmet i datorn

Uppsalaforskare har tillsammans med hårddisktillverkaren Seagate räknat fram att en blandning av järn och kobolt ska kunna ge upp till 30 procent högre lagringskapacitet i nya hårddiskar jämfört med dagens.

Hårddisken i en dator innehåller en eller flera små skivor som snurrar väldigt fort. Och skivorna är belagda med magnetiskt material, som är konstruerat på ett sådant sätt att det blir som en pärlplatta med små magneter. Magneterna pekar antingen uppåt eller neråt, och kan läsas som databitar, alltså ettor eller nollor som en dator kan förstå.

För att öka hårddiskarnas lagringskapacitet så har materialutvecklarna gjort magneterna mindre och mindre, men nu är dom så små att det snart börjar bli problem med stabiliteten.

Därför är den nya blandningen av järn och kobolt intressant eftersom den har en tusenfalt bättre magnetism än vanligt järn, och man kom på den av en händelse.

- Det här kom fram som ett sidospår. Vi kom fram till att det här materialet har den önskade egenskapen att ha en väldigt bestämd magnetiseringsriktning och att det är starkt magnetiskt. Kapaciteten i hårddisken skulle kunna bli 30 procent bättre än vad den är i dag, säger Gabriella Andersson, materialfysiker vid Ångströmlaboratiroet i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista