När penicillinet var nytt - 1945 - Penicillin-kulturer lagrade i flaskor Foto: SCANPIX SWEDEN

Endast två nya antibiotika på gång

I jakten på framtidens antibiotika finns det idag inte mindre än 66 nya substanser under utveckling enligt en ny stor kartläggning. Men enligt en av forskarna bakom studien, Otto Cars, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, är det bara ett fåtal av alla dessa substanser som använder nya angrepssätt.

- De är så lika andra. När man kokar ner det här till dem som verkligen har nya verkningsmekanismer då blir det bara sex kvar som troligtvis har effekt. Och bara två av dem hade säkerställd effekt.

Alltså bara två av de 66 ämnen som finns under utveckling för att kunna bli nya antibiotika använder nya sätt som fungerar när det gäller att lura de motståndskraftiga bakterierna. Det visar den kartläggning som europeiska läkemedelsverket gjort, tillsammans med europeiska smittskyddsinsitutet och svenska forskare från det internationella nätverket ReAct, mot antibiotikaresistens.

Svårast är det med de så kallade gram-negativa bakterierna, som är inblandade i många olika sjukdomar, i t.ex. tarmarna. Deras cellväggar har flera lager, och det gör det ovanligt svårt för antibiotika att ta sig in för att döda bakterien eller hämma dess tillväxt.

Professor Otto Cars menar att läkemedelsindustrin tänkt fel när man under de senaste 30 åren arbetat för att hitta nya antibiotika. Man har helt enkelt stirrat sig blind på de kemiska processerna för att hitta nya mediciner mot bakterierna, och fokuserat alldeles för lite på de biologiska.

- Det är inte bara att man ska ha ett läkemedel som passar in i en målmekanism i bakterien, dels måste de kunna ta sig in i bakterierna, dels ska de också undvika att bli utspottade av bakterierna. Det finns sådana mekanismer också som helt enkelt skjutsar ut antibiotika ur bakterierna, säger han.

Otto Cars vill nu att man börjar om från början och tänker på nya sätt.

- Vi måste nästan ta fram en handbok med grundläggande krav på hur ett antibiotikum ska se ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".