Permafrost på väg till laboratoriet. Foto: USGS Soil Carbon Research

Eviga tjälens bakterieliv kartläggs

Nu har amerikanska forskare satt permafrostens bakterier under lupp för att undersöka vad som händer när den eviga tjälen i de arktiska trakterna tinar. När tundrans börjar tina i samband med den globala uppvärmningen, finns det farhågor för att det sker dramatiska utsläpp av växthusgaser ur den tinande marken.

Det visar sig att upptiningen sätter igång flera olika processer där produktionen av den mycket kraftiga växthusgasen metan blir en viktig produkt. Men samtidigt är det andra bakterier som livnär sig på metan som snabbt ökar i den tinade marken.

Forskarna hoppas att deras studie, som publiceras i Natures onlineversion, kommer att ge tips om möjliga strategier för att mildra effekterna.

Referens: Janet K. Jansson et al: Metagenomic analysis of a permafrost microbial community reveals a rapid response to thaw. doi:10.1038/nature10576

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".