Jerker Porath, en av uppfinnrna bakom en svensk världsprodukt

Uppfinningen som blev ett svenskt världsmärke

I början av 60-talet var det svenska läkemedelsbolaget Pharmacia ett litet, kämpande farmaceutiskt företag i Uppsala. Under loppet av något årtionde kom det sedan att växa till att helt dominera marknaden för separationsprodukter inom laboratorievärlden.

Bakom denna fenomenala tillväxt låg en uppfinning som gjordes av några svenska kemister. Men en kombination av lycklig slump och driven kunskap hittade de en lösning på ett problem som gäckade forskare i världens alla läkemedelslaboratorier.

I dagens Vetandets Värld träffar Vetenskapsradions Per Helgesson professor Jerker Porath, en av dem som låg bakom uppfinningen.

I dag, snart femtio år efter upptäckten, ligger resterna av det om var en svensk världsuccé i amerikansk ägo. Läkemedelsföretaget Pharmacia har gått samman med Pfizer. Och tillverkningen av laboratorieutrustning, där svensk forskning och produktion fortfarande spelar en stor roll, är nu en liten del av den amerikanska elektronikjätten General Electric.

Vetandets värld, torsdag 14 oktober kl 12.10. Repris 23.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista