Ny märkning behövs för svensk mat

Den svenska maten är inte alltid så svensk som det verkar. En stor del av det foder som svenska djur föds upp på är odlat i helt andra delar av världen, dessutom ofta på ett sätt som skadar miljön. Därför höjs nu röster att det behövs en ny ursprungsmärkning, som bättre visar var mat och foder kommer från.

Köper vi en bit skinka eller biff från ett svenskt djur så tänker vi oss kanske att djuret är resultatet av svensk produktion, men så är inte fallet. 

Kraftfodret som djuret ätit har sannolikt fått sitt proteininnehåll långt bortifrån - kanske från argentinska sojabönor, odlade på mark där tidigare Pampas brett ut sig.

80 procent av proteinet i det kraftfoder svenska djur äter kommer från utlandet, ofta från andra sidan jorden, från odlingar som anlagts där artrika ekosystem först skövlats, men det syns inte på biffpaketet med sin svenska flagga.

Det borde synas, menar Christel Cederberg, som forskat om animalieproduktions miljöpåverkan - och som nu är miljöexpert på Svensk Mjölk. Konsumenten borde ges möjlighet att välja bort den här typen av foderproduktion.

Ny märkning på gång

Men skulle vi som konsumenter bry oss om en märkning som talar om vilket foder djuren åt? Ja, det tror Sören Persson, vd för LRF:s dotterbolag Svenskt Sigill, som jobbar med just en sådan märkning.

Svenskt sigill kommer att kräva att djurens foder varit till minst 70 procent inhemskt. Vilket alltså inte hindrar en hel del proteinimport från sydamerikanska sojabönsodlingar.

Så som det ser ut nu och inom överskådlig framtid är det bara den ekologiska KRAV-märkningen av kött som garanterar att fodret odlats på ett sätt som inte skadar miljön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".