SJ:s nya, energieffektivare snabbtåg. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Ny teknik banar väg för tågens energieffektivisering

"Elbromsarna matar tillbaka strömmen"
1:46 min

Elförbrukningen i tågsektorn kan minska med hela 40 procent om man använder bästa tänkbara teknik, det visar Vetenskapsradion Klotets genomgång av elåtgången inom tågtrafiken. Och i takt med att elpriserna stiger har intresset för att effektivisera elanvändningen i tågtrafiken ökat. Till exempel så har SJ börjat utbilda sina lokförare i att köra så energisnålt som möjligt genom att använda bromsarna på tågen på ett sådant sätt att de matar tillbaka en del av energin i elledningarna.

– Det som elbromsen gör är att den tar hand om rörelseenergin.  Motorerna som i vanliga fall driver fordonet går åt andra hållet och effekten matas tillbaka, något man annars skulle bromsas bort och som det hade blivit värme av istället, det säger Justus Stern, ingenjör som jobbar med energifrågor på SJ.

De såkallade återmatande bromsarna som finns i alla moderna eldrivna tåg kan återföra 8-18 procent av den elström som tåget använder och SJ hoppas på att bättre utbildade förare ska kunna utnyttja tekniken ännu bättre. Totalt sätt står tågtrafiken för två procent av den elenergi som används i Sverige och med ökade elpriser har det blivit allt mer intressant att dra ner på elförbrukningen.

Näst sjöfart är tåg det energisnålaste sättet att transportera människor och gods, men det går ändå att minska elåtgången. Modernare tåg med lägre luftmotstånd, ännu mer effektivt elbromssystem och en rad åtgärder längs själva spårområdet. Bland annat räknar Trafikverket  med att halvera elåtgången för de 6800 växelvärmare som ska smälta is på vintern, det här genom att se till att de bara sätts igång när det är tillräckligt kallt. När det gäller godstågen så har Väg och transportforskningsinstitutet, VTI, tillsammans med Trafikverket börjat studera hur man skall utforma tågen för att de skall dra så lite energi som möjligt. Något som blivit möjligt tack vare de elmätare som numera monterats in i allt fler lok, det berättar Annika Carlson som är forskare på VTI.

– Då kan man få väldigt mycket information, inte bara hur mycket el tågen drar beroende på hur mycket last de last de fraktar, utan även hur de enskilda tågförarna kör, säger Annika Carlson på VTI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".