Besättningen på Mars 500 innan presskonferensen i Moskva. Foto: ESA / IBMP / O.Voloshin

Låtsasastronauter klarade pressen

Försöken på Mars 500 har gått bra
0:59 min

Vid lunchtid igår mötte besättningen på den simulerade rymdärden "Mars 500" medier från hela världen för första gången på nästan ett och ett halvt år .

Försökspersonerna har under stora delar av experimentet saknat möjlighet att kommunicera direkt med omvärlden. Forskare gjort över hundra vetenskapliga studier av besättningens fysik och psyke, och snart kommer de första resultaten.

Patrik Sundblad leder life sciencegruppen vid den europeiska rymdstyrelsen:

– Det största fyndet är att man kan behandla människor på det här sättet med en hög grad av isolation under lång tid, utan att de tappar mental förmåga. När vi träffar dem nu fyra-fem dagar efter att de kommit ut är de i väldigt bra skick, och väldigt glada såklart.

I 520 dagar har sex personer varit inlåsta på den simulerade rymdfärden. I fredags kom de ut från sin kapsel i Moskva, men försöket är inte över för det. Forskare har gjort över hundra vetenskapliga studier, bland annat inom stress, gruppdynamik, psykologi, bakterietillväxt och eventuell påverkan på immunförsvaret.

– Experimenten pågår fortfarande och resultaten kommer att publiceras under de kommande åren, så idag är det svårt att ge exempel på signifikanta fynd, säger Patrik Sundblad vid den europeiska rymdstyrelsen ESA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".