Hypofysen, stamcellerna bildade den del som är mörk på bilden. Bild: Gray's Anatomy

Forskare odlade hypofys från stamceller

"Som dansare på en OS-invigning"
1:44 min

Forskare i Japan har med hjälp av stamceller lyckats odla fram fungerande hypofyskörtlar. Hypofysen är ett litet organ stort som en ärta, som sitter precis vid basen av hjärnan, och som reglerar många av kroppens hormoner.

De japanska forskarna lyckades inte bara få stamceller från möss att bilda hypofysceller. Cellerna organiserade sig dessutom till en hypofys. Och det är ett stort steg berättar Ola Hermanson som forskar kring stamceller och hjärnans utveckling på Karolinska Institutet.

– Det är som på invigningsdagen på OS när dansarna springer omkring och så bildar de plötsligt ett ord, på samma sätt springer de här cellerna omkring och så formar de plötsligt en hypofys - trots att de aldrig har tränat på det. Och det är det som är så facinerande.

Hypofysen är hos en människa ungefär så stor som en ärta och består av två delar, och det är en av delarna, den så kallade adenohypofysen, som de japanska forskarna har lyckats odla fram från stamceller från möss. Den tillverka flera olika hormoner som reglerar andra organ i kroppen, till exempel påverkar den binjurarna som bland annat tillverkar kortisol. Och för att testa de nya hypofyserna opererade forskarna in dem i möss, där de började tillverka vissa hormoner.

Enligt Ola Hermanson innebär den här studien ett stort steg framåt för stamcellsforskningen, även om tekniken inte kan användas inom sjukvården direkt.

– Det som är så fantastiskt med stamcellsforskningen och de här studierna som händer just nu är att  man kan visa potentialen i de här systemen. Det är oerhört svårt att veta om det här har en betydelse imorgon när det gäller att behandla hypofystumörer eller liknande, men att det på lång sikt, och nu tänker jag mig typ hundra år från nu - då tyder det här på att vi kommer att rutinartat kunna odla fram hypofyser i en petriskål och transplantera in dom i sjuka människor. Den möjligheten är helt uppenbar.

Referens

Suga et. al. Self-formation of functional adenohypophysis in three-dimensional culture Nature doi: 10.1038/nature10637

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".