Dan Shechtman på sin kontorsbalkong. Libanon syns vid horisonten.

Spektakulär utsikt och twitterbedragare

Det är inte alla som kan se Libanon från sin balkong på jobbet. Dan Shechtman kan det. Årets Nobelpristagare i kemi tar emot i sitt kontor på sjätte våningen, och är glad över oordningen i min väska.

Technionuniversitetet är beläget på en av alla de kullar som utgör Israels tredje största stad; Haifa. Här är de mäkta stolt över sin tredje nobelpristagare och på flera ställen på campus sitter stora grattisskyltar med Dan Shechtmans namn.

Vi pratar i en och en halv timme – eller snarare, Dan Shechtman pratar i en och en halv timme. Lite förvånande kanske, då han beskriver sig själv som en person som älskar att sitta i ett mörkt rum i timme efter timme och titta i ett elektronmikroskop. Det handlar förstås en hel del om kvasikristaller – och om varför just han upptäckte dessa. Och om annat som snart kommer höras i ett längre reportage i Vetandets Värld.

Dan Shechtman är rolig och slagfärdig och verkar tycka om all den uppmärksamhet som ett nobelpris medför. Det kändisskap som priset givit honom i Israel tänker han utnyttja till att försöka få mer pengar till utbildningssystemet, där han menar att det skett för stora besparingar de senaste åren.

- Jag har väl ett år på mig innan de glömmer bort mig, säger han.

Efter intervjun lunchar vi i fakultetsmedlemmarnas speciella matsal. Ja, jag äter hummus idag igen. Den är visserligen krämig, men slår inte gårdagens upplevelse.

Dan Shechtman har besökt Sverige många gånger och verkar kunna en hel del om det svenska samhället. Jag får dock berätta om Lucia-traditionen, för den har han förstått att han ska få uppleva på något sätt. Hans fru, barnen och fyra barnbarn får följa med till Stockholm för att hämta priset och i samband med detta ska han även hålla ett antal föreläsningar på tekniska högskolor, från Luleå i norr till Lund i söder.

Jag pikar honom lite för att han på sitt twitter-konto blandat ihop Oslo och Stockholm i en tweet – men då visar det sig att den person som twittrar under namnet Dan Shechtman är en bedragare. Saken är polisanmäld, men att stänga ned kontot verkar svårt, säger den riktige Dan Shechtman och suckar.

Vi skiljs åt med några tips på vad jag ska göra i Haifa resten av tiden jag är här- Bahai Gardens trappa med över 1400 trappsteg ska tydligen vara en upplevelse.

Väskan då? När det är dags för fotografering på Dan Shechtmans rum skojar han om att oordningen på skrivbordet är medveten - för att han ska verka mer mänsklig.

När jag ska ge honom mitt visitkort, som hamnat längst ned i min fullproppade väska, säger han att han är glad att det är lika stökigt i den - "that makes you more human too". Det tar jag som ett gott betyg över dagen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".