Depression kan skynda på åldrandet

Depression sitter inte bara i huvudet
1:05 min

Depression och kronisk stress kan skynda på vårt åldrande. I ändarna av kromosomerna i kroppens celler finns ett område som kallas telomerer och de är kopplade till kroppens åldrande. Forskare vid Umeå universitet har nu hittat en koppling mellan depression och längden på telomererna. Och resultatet kan enligt forskarna förklara hur den stress som deprimerade personer utsätts för, kan leda till sjukdom och för tidigt åldrande av kroppens celler.

– Vi kunde bygga på tidigare fynd som visade att telomererna var kortare hos deprimerade, med att visa en trolig orsak till vad det kan bero på; och att det kan vara att de har en störd reglering av stresshormonet kortisol, det säger Mikael Wikgren är doktorand vid institutionen för klinisk vetenskap, enheten för psykiatri, vid Umeå Universitet.  

Ändarna på var och en av kromosomerna i våra celler blir alltså kortare när vi blir äldre. Till slut är de här telomererna så korta att cellerna inte längre kan dela på sig och kroppen drabbas av åldersrelaterade sjukdomar. 

Det som doktoranden Mikael Wikgren och hans kollegor nu beskriver i tidskriften Biological Psychiatry, är kopplingen mellan stresshormoner och förkortade telomerer hos personer med återkommande depressioner eller personer som varit utsatta för kronisk stress.

--  Stress är en större bidragande orsak till den ohälsa som man ser hos deprimerade, än vad man har trott tidigare. Det antyder kanske att depressionsjukdom är mer än något som bara sitter i huvudet och man måste se den hur ett helkroppsperspektiv.

Mikael Wikgren presenterar sin avhandling om sambanden mellan hjärnans funktion och längden på cellernas telomerer vid Umeå Universitet i januari.

Referens:

Wikgren M, Maripuu M, Karlsson T, Nordfjäll K, Bergdahl J, Hultdin J, Del-Favero J, Roos G, Nilsson LG, Adolfsson R, Norrback KF. Short telomeres in depression and the general population are associated with a hypocortisolemic state. Biol Psychiatry. doi:10.1016/j.biopsych.2011.09.015

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".