Jordklotets ohörbara buller kartläggs

Lågfrekventa ljud som vi människor inte hör men ändå känner av, är vanliga i vårt industrialiserade samhälle.

Men även själva jordklotet ger ifrån sig buller, frågan är bara varifrån ljudet kommer?

Det är ett verkligt ultralågt brummande ljud som fortplantar sig längs jordens yta och havets botten och som länge har förbryllat forskarna. Var och hur det här ljudet föds - ja det försöker forskare i Berkeley i Kalifornien nu besvara i en artikel i tidskriften Nature.

Ljudet ligger oerhört mycket lägre i registret än de ljudvågor som vi människor uppfattar. Men seismologerna kan fånga upp de mystiska ljudvågorna i sina instrument. Och nu har de sett att ljudet föds på två ställen på jorden. Dels i ett område i norra Stilla Havet. Dels i ett område nära Antarktis i södra Atlanten.

Ännu vet inte forskarna exakt vad som skapar jordens brummande stämma - men de här två områdena är platser där det stormar rejält om vintrarna - och en teori är att stormarna för ner sin vindenergi ner till havets botten och där ger upphov till jordens brummande - som vi människor aldrig kan höra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".