Kronobergs landsting stoppar viss antibiotika (Foto: PrB)

Drastisk åtgärd ska stoppa bakteriers antibiotikaresistens

Antibiotika biter i allt mindre utsträckning på sjukdomar som tbc, lunginflammation och sjukhussjuka. Forskare talat om ett enormt folkhälsohot och för att täppa till de gigantiska kunskapsluckor som finns kring varför antibiotika inte biter på sjukdomarna tar nu landstinget i Kronoberg till drastiska åtgärder.

Från och med fredagen slutar läkarna helt enkelt att skriva ut vissa antibiotika mot urinvägsinfektion.

– Det finns flera andra medel att använda så att patienterna ska inte bli lidande, säger Gunnar Kahlmeter.

I två år ska projektet pågå. Efter den tiden hoppas Gunnar Kahlmeter att motståndskraften mot antibiotikan har minskat. Och hur ska det gå till? Jo - när en stam av sjukdomsbakterier ständigt utsätts för antibiotika gynnas de motståndskraftiga bakterierna och de andra slås ut. Men tillförs ingen antibiotika så kan bakterier med mindre motståndskraft ta över. I teorin. Men ingen vet i verkligheten.

Initiativtagare för projektet är strategigruppen STRAMA, den svenska närverket mot antibiotikaresistens.

– Vi såg en möjlighet att tillsammans med Kronoberg göra en studie som svarar på en central fråga: kan man vrida klockan tillbaka? Det finns ingen sådan studie gjord. Det finns inget land som kan besvara den frågan. Här såg vi att vi hade en möjlighet att göra det, säger Otto Cars, ordförande för STRAMA.

Projektet i Kronoberg genomförs i en avgränsad miljö och med ett enda antibiotika. Även om det blir lyckosamt och motståndskraften minskar så finns det fortfarande många hinder som kvarstår för att bekämpa motståndskraft för antibiotika bland svårare sjukdomar som sjukhussjuka och lunginflammation.

– Jag tror att vi får räkna med att vi kommer att se ökade konsekvenser av det gär problemet. Vi kommer att få räkna med att avstå från antibiotika i lindrigare infektioner för att motståndskraften mot antibiotika inte ska öka, säger Otto Cars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista