Lost City - den förlorade staden på Atlantens botten

I december 2000 upptäckte forskare ett helt nytt ekosystem djupt nere på havets botten. De fann 800 meter ner under Atlantens yta, dit inget solljus når, ett landskap av kalkstenstorn som genomströmmas av hett vatten - och som är fulla av mikroskopiskt liv.

Deborah Kelley, en av de forskare som gjorde upptäckten, berättar i Vetandets värld hur det gick till.

Sedan tidigare - i alla fall sedan ungefär 30 år - kände man till svarta skorstenar på havets botten, som bolmar ut svart vatten med ämnen från jordens inre. De systemen får sin energi från vulkanisk aktivitet i havsbotten. Men de vita kalktorn som Deborah Kelley och hennes kolleger fann, är helt oberoende av vulkanism. Här kommer energin från den kemiska reaktionen mellan havsvattnet och klippan.

Karsten Pedersen, mikrobiolog vid Göteborgs Universitet som forskar just om bakterier i extrema miljöer, reder ut vad som skiljer de här systemen åt. Vi resonerar också om vad upptäckten av Lost City betyder för vår syn på var på klotet det finns liv.

Kanske var det rentav så här livet på jorden startade?

Redaktör Camilla Widebeck

Programmet är en repris från oktober 2004.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".