Veckomagasin 2004-10-01

Vi spekulerar om året nobelpris. Är det inte dags för en kvinna nu?

Nobelpris till knock-out-möss, universums barndom och katalysatorer?

Nästa vecka får vi reda på vilka som får årens Nobelpris. Lena Nordlund, Per Helgesson och Jan-Olov Johansson satte sig ned och redde ut vilka som är årets starkaste kandidater. Några av panelens favoriter för medicinpriset var Oliver Smithies, Mario Capecchi och Martin Evans förknock-outmössen, men vi vill också gärna se Anne McLaren, musembryolog vara med där. Fysik: kanske George Smoot och John Mather för COBE-satelliten eller Theodor Henscher, precisionslasern. Kemi: Gabor Samorjai och Gerhard Ertl för katalysatorer på metallytor. Vi garderar med lite fler namn i programmet.

Lungcancer kan upptäckas tidigt

Operation är än så länge den bästa boten mot lungcancer, men går bara att göra i ett tidigt stadium. Det är ovanligt att man upptäcker sjukdomen så tidigt, men nu menar den brittiska cancerprofessorn Jessica Corner att symtomen finns där om man bara är vet vad man ska leta efter. Hon har i en studie frågat 22 patienter om vad det första var dom märkte som kunde kopplas till sjukdomen.

I många länder tar samhället allt större avstånd från rökning. Det kan riskera att öka känslor av skuld och skam hos dom som drabbas av lungcancer. Risken är att vi pekar ut rökarna som problemet, i stället för rökningen säger Anette Street från La Trobe-universitetet i Australien. Vi borde titta på hur tobaksindustrin agerar och hur rökning fortsätter att framställas som glamoröst i filmer och på teve, säger Anette Street.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".