Veckomagasin 2004-10-03

Vilka får nobelprisen i år? Vi spekulerar. Och så hör vi om nyttan med de gamla månstenarna och vad fransmännen har för speciell relation till bröd egentligen.

Nobelpris till knock-out-möss, universums barndom och katalysatorer?

Nästa vecka får vi reda på vilka som får årens Nobelpris. Lena Nordlund, Per Helgesson och Jan-Olov Johansson satte sig ned och redde ut vilka som är årets starkaste kandidater. Några av panelens favoriter för medicinpriset var Oliver Smithies, Mario Capecchi och Martin Evans förknock-outmössen, men vi vill också gärna se Anne McLaren, musembryolog vara med där. Fysik: kanske George Smoot och John Mather för COBE-satelliten eller Theodor Henscher, precisionslasern. Kemi: Gabor Samorjai och Gerhard Ertl för katalysatorer på metallytor. Vi garderar med lite fler namn i programmet.

Lungcancer kan upptäckas tidigt

Operation är än så länge den bästa boten mot lungcancer, men går bara att göra i ett tidigt stadium. Det är ovanligt att man upptäcker sjukdomen så tidigt, men nu menar den brittiska cancerprofessorn Jessica Corner att symtomen finns där om man bara är vet vad man ska leta efter. Hon har i en studie frågat 22 patienter om vad det första var dom märkte som kunde kopplas till sjukdomen.

I många länder tar samhället allt större avstånd från rökning. Det kan riskera att öka känslor av skuld och skam hos dom som drabbas av lungcancer. Risken är att vi pekar ut rökarna som problemet, i stället för rökningen säger Anette Street från La Trobe-universitetet i Australien. Vi borde titta på hur tobaksindustrin agerar och hur rökning fortsätter att framställas som glamoröst i filmer och på teve, säger Anette Street.

Läkemedel mot alkoholism används inte

Det finns flera effektiva läkemedel mot alkoholism som inte skrivs ut särskilt ofta, något som  Johan Franck, psykiatriker och beroendeforskare vid Karolinska Institutet, är kritisk till. Det bygger både på traditioner inom alkoholistvården och att kunkspa om medicinerna inte nått ut. Elisabeth Torell, statistikenheten, Apoteket AB. Björn Beerman, professor på Läkemedelsverket kommenterar också.

Lyssnarfrågan

Vad hade vi för nytta av mångruset? Vi fick veta hur månen bildades, säger Maria Sundin, astronom vid Göteborgs Universitet.

Veckans webbtips

Grus och stenar från månen förvaras nu i ett särskilt skyddat labb vid Johnson Space Center i Houston, Texas. På nätet kan man gå en virtuell guidad tur. 

www-curator.jsc.nasa.gov/curator/lunar/lun-fac.htm

Vinnande vetande

I förra veckans Vinnande Vetande ville vi få reda på två släktingar till FIAT, det vill säga bilar som egentligen är FIAT men som tillverkas i andra länder och har andra namn. Det finns flera märken att välja bland men det räckte att nämna två, till exempel SEAT, Yugo, Zastava LADA eller VAZ. LADA och SEAT skrev veckans vinnare Birger Nord i Solna.

Veckans fråga anknyter till ett av de områden vi nämnde i våra nobelspekulationer. COBE-satelliten som mätt kosmisk bakgrundsstrålning från universums barndom, de små temperaturskillnader som förklarar hur galaxerna kunde bildas ur universums ursoppa. COBE-satelliten har numera ersatts av ett annat instrument som skickades upp år 2001, och som också mäter temperaturskillnaderna i bakgrundsstrålningen men får mycket skarpare bilder. Vi vill veta vad COBEs ersättare heter, också en förkortning på fyra bokstäver.

Skicka svaret till Vinnade vetande, 759 00 Uppsala eller vet@sr.se

Fransmännen och deras baguetter

För att förstå Frankrike, måste man inse brödets oerhörda betydelse i franskt vardags- och samhällsliv, säger Steven L Kaplan, professor i europeisk historia vid Cornell University i New York och expert på bland annat franskt bröd. Kaplan har skrivit flera uppmärksammade böcker om spannmål, bröd och livsmedelsförsörjningen i 1700-talets Frankrike, bland annat ”The Bakers of Paris and The Bread Question 1700-1775”, utgiven på Duke University Press. Ingmarie Froman träffade honom när han gästföreläste i Paris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".