Snart helt digitaliserade. Foto: Peter Halasz, Wikimedia Commons

Planer på nytt digitalt världsbibliotek

Världens alla böcker på nätet
1:50 min

Ett digitalt bibliotek som ska innehålla alla världens böcker - och vara fritt tillgängligt för vem som helst på internet. Så ser planerna ut som en grupp vid Harvard-universitetet i USA arbetar med.

Det är ett projekt som sker i konkurrens med google books - och planen är att hela mänskligheten ska få fri tillgång till hela världens samlade kulturarv, enligt Robert Darnton, chef för Harvards universitetsbibliotek.

- Det låter enkelt: vi vill göra mänsklighetens samlade kulturarv tillgänligt utan kostnad för hela mänskligheten, säger Robert Darnton.

Robert Darnton och hans kollegor vill alltså skapa ett ickekommersiellt alternativ till googles boksökningsfunktion - hos google finns idag miljoner böcker att läsa - men det är reklamfinansierat och google bestämmer över innehållet.

I april 2013 ska den nya sajten lanseras på nätet under namnet Digital Public Library of America - eller DPLA. Tanken är enkel - att de 130 miljoner böcker som beräknas finnas i världen, men även filmer, ljud och bilder ska finnas tillgängliga, bara ett musklick bort. Det digitala biblioteket kommer att byggas upp gradvis - till en början med hjälp av Harvards eget bibliotek - som innehåller 17 miljoner böcker.

I oktober beslutades också att DPLA kommer att ha ett nära samarbete med det europeiska digitala biblioteket Europeana - som är ett av flera alternativ till googles boksökfunktion som finns redan idag på nätet. Men det som gör att DPLA sticker ut är ambitionsnivån - att på sikt omfatta alla världens böcker.

Projektet har fått stöd av flera amerikanska forskningsstiftelser, men varken teknik eller pengar är problemet - den svåra nöten att knäcka är upphovsrätten. Och där hämtar Robert Darnton inspiration från Skandinavien. Till exempel från Norge där man idag på försök ersätter upphovsmännen för varje enskild sida som läses på det digitala biblioteket:

- Upphovsmännen ska ersättas på ett skäligt sätt som skulle kunna vara någonting i stil med royalties. I Norge görs det genom att ersätta för varje läst sida, säger Robert Darnton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".