De knäckte luktsinnets gåta

Richard Axel, New York, och Linda B. Buck, Seattle, fick dela på årets nobelpris i medicin eller fysiologi. De får priset för sitt genombrott i forskningen om dofternas gåta.

- Jag ska ta en kopp kaffe och låta det här sjunka in. För det här är en mycket viktig händelse, säger nobelpristagaren Richard Axel.

För att kunna känna dofter är vi beroende av så mycket som 1000 olika luktreceptorer i näsan. Dom är så många eftersom var och en bara kan känna igen några få lukter. Om en doft av syrén kommer förbi är det vissa celler i luktsinnet som arbetar, medan nystekt strömming sätter igång helt andra.

Att luktsinnet är så komplext och detaljstyrt är nåt som årets nobelpristagare i medicin upptäckt. Dom har kartlagt vilka gener som är inblandade och hur hjärnan tar emot och tolkar doftsignalerna.

Upptäckten är faktiskt bara 13 år gammal. Det var först med hjälp av modern genteknik som detaljerna i luktsinnet avslöjades - annars kunde man ju trott att en så grundläggande funktion i kroppen skulle ha varit känd sen länge.

- Hur kommer det sig att människan kan skilja på 10 000 till 100 000 kemikalier med olika dofter. Hur kommer det sig att om du ändrar en doftmolekyl bara lite grann så får den en helt annan doft, säger pristagaren Linda B. Buck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".