Smältvattnet från Vatnajökull skall tämjas och producera el

Veckomagasin 2004-10-10

Nobelprisen sammanfattas. Islänningarnas omstridda kraftverksbygge. Och ny liten mal hotar våra kastanjer...

Äntligen en tjej

Vi sammanfattar den gångna veckans nobelpriser, där medicinpriset efter många år gick äntligen gick till en kvinna - Linda Buck som kartlagt luktsinnet. Hon delar det med Richard Axel, som vi av en slump fick äran att meddela. Fysikpriset gick till tre amerikaner David Gross, David Politzer och Frank Wilczek och det handlar om hur partiklar i atomernas inre, kvarkarna samverkar. Kemipriset handlar om ubikvitiner, som är en sorts dödsmärkning när celler sorterar ut gamla oanvändbara proteiner. Två israeler, Aaron Ciechanover och Avram Hershko  och en amerikan Irwin Rose.

Luktsinnets låga status

Lisa Öberg, historiker vid Södertörns högskola, har intresserat sig för luktsinnets låga status bland sinnena och också personer som använder sina näsor mycket i sina yrken, både inom vården och bilreparationsbranschen. Nyligen var hon med ochskrev en antologi - Näsans kunskap.

Vad är asymptotisk frihet?

Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet och också mannen bakom kursen ”Fysik för poeter” hjälper oss att förklara årets fysikpris...”asymptotisk frihet i teorin och den starka växelverkan” är inte det lättaste för oss andra.

Omstritt bygge på Island

Snart har man nått halvvägs i bygget av Europas största
fördämningsvägg. Vår reporter Malin Avenius har varit på Island och besökt det stora och omdebatterade vattenkraftsbygget Karahnjukar, som skall tämja
kraften i smältvatten från glaciären Vatnajökull.

Kastanjer hotas

Kastanjerna i södra och västra Sverige hotas nu av dels en tidigare känd svampsjukdom, men också en nyligen upptäckt kastanjemal, som på kort tid spridit sig i Europa från Balkan-länderna.

Veckans webbtips

www.nobel.se

Vinnande vetande

Förra veckans svar: WMAP. Vinnare: Anna-Cecilia Robertsson i Göteborg. Veckans fråga: Vad heter islandshästarnas två extra gångarter?

Jordbävningsforskning

Förra veckan  skakades centrala Kalifornien om
av en ”moderat” jordbävning som mätte 6 på Richterskalan. Skalvet inträffade i ett glest befolkat område, och därför blev skadorna ganska små.
     Epicentrum för skalvet låg nära byn Parkfield, där geologer och seismologer de senaste tjugo åren placerat ut hundratals vetenskapliga instrument, i hopp om att registrera tecken som i förväg skulle kunna avslöja att ett skalv var på väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".